Małgorzata Manowska powołana na stanowisko I Prezesa Sądu Najwyższego

• 26.05.2020, 13:08
  • Redakcja Telewizji Pomerania
Małgorzata Manowska powołana na stanowisko I Prezesa Sądu Najwyższego PAP
Prezydent Andrzej Duda powołał Małgorzatę Manowską na stanowisko I Prezesa Sądu Najwyższego.

Małgorzata Manowska od 2016 r. była dyrektorką Krajowej Szkoły Sądownictwa i Prokuratury, zaś od 2018 r. zasiada w Sądzie Najwyższym. Nominację na stanowisko Pierwszego Prezesa SN wręczył jej prezydent Andrzej Duda po tym, jak Zgromadzeniu Ogólnemu Sędziów Sądu Najwyższego udało się w sobotę wieczorem wyłonić wymaganych pięciu kandydatów na I Prezesa Sądu Najwyższego.

Największe poparcie w głosowaniu uzyskał sędzia Włodzimierz Wróbel z Izby Karnej, a na drugim miejscu znalazła się właśnie Manowska, która była uważana za faworytkę do objęcia stanowiska.

W sobotnim głosowaniu Włodzimierz Wróbel – z grupy tzw. starych sędziów SN, czyli wybranych przed wyłonieniem nowej KRS w 2018 r. –  jako jedyny uzyskał 50 z 95 możliwych głosów. Za Małgorzatą Manowską opowiedziało się o połowę mniej głosujących (otrzymała 25 głosów).

Prezydent RP – zgodnie z wcześniejszym stanowiskiem – decyzję podjął bardzo szybko i.zdecydował o powołaniu, spośród pięciu kandydatów przedstawionych przez ZO Sędziów Sądu Najwyższego, panią sędzinę Małgorzatę Manowską na stanowisko Pierwszego Prezesa SN.

Redakcja Telewizji Pomerania

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu pomerania.tv z siedzibą w Szczecinie, który jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe